După Africa și America de Sud, Raliul Dakar se va desfășura din acest an, în premieră, în Arabia Saudită. La startul celei mai dificile competiții de anduranță din lumea sporturilor cu motor vor fi și 11 femei.
Jutta Kleinschmidt a reușit o performanță senzațională, în 2001, când a câștigat Raliul Dakar cu un Mitsubishi Pajero Evolution, fiind prima și singura femeie care a reușit o astfel de performanță.
În 2020, Raliul Dakar se va desfășura în Arabia Saudită și la start vor fi 11 femei: cinci la categoria moto, patru la categoria auto și două la categoria SVS
Laia Sanz (Spania), categoria moto, nr. 14, echipa GAS GAS
Laia Sanz participă în competiții pe două roți de la vârsta de 7 ani, iar la 12 ani a câștigat prima ediție a Campionatului European de Time Trial. În Dakar și-a făcut debutul în 2011, cu o motocicletă Honda CRF450X, reușind să se impună în clasamentul feminin. Un an mai târziu a trecut la echipa Gas Gas, fiind și singura femeie de la clasa moto care a terminat Dakarul în 2012.
În 2015 a obținut cel mai bun rezultat, locul 9 la clasa moto, acesta fiind și cel mai bun rezultat obținut de o femeie în cea mai competitivă clasă din Raliul Dakar. Laia Sanz a terminat până acum fiecare ediție din Dakar la care a luat startul, iar pentru 2020 și-a propus să termine în top 15.
Sunt șanse mari ca ea să concureze și pe patru roți în Dakar. Asta după ce anul trecut a concurat împreună cu Esapekka Lappi în Raliul Spaniei din WRC și în câteva curse din seria TCR.
View this post on Instagram
Mirjam Pol (Olanda), categoria moto, nr. 54, echipa HT RALLY RAID HUSQVARNA RACING
A urcat pe motocicletă la vârsta de 4 ani, iar la 22 de ani a participat la primul ei Dakar. Din 2006, Mirjam Pol a participat la 7 ediții ale competiției, de fiecare dată la clasa moto, cel mai bun rezultat fiind în locul 48 la general, iar în 2009 a fost prima femeie din clasament.
În anii în care nu a concurat, Mirjam Pol s-a ocupat de partea logistică în cadrul echipei HT Rally Raid.
View this post on Instagram
Sara Garcia (Spania), categoria moto, nr. 98, echipa PONT GRUP YAMAHA
Ediția din 2020 a Raliului Dakar este a doua pentru Sara Garcia și acum va concura la categoria Malle Moto/Original by Motul. O clasă în care nu beneficiază de susținerea unei echipe de mecanici, ea fiind nevoită să-și asigure singură asistența pe tot parcursul cursei.
În 2019, Sara Garcia a fost una dintre cele două femei care au participat la această clasă, dar a fost nevoită să abandoneze pe speciala a patra din cauza unei probleme electrice.
View this post on Instagram
Kirsten Landman (Africa de Sud) – categoria moto, nr. 117, echipa BAS DAKAR KTM RACING TEAM
Kirsten Landman, născută în Africa de Sud, este o specialistă în cursele tehnice și pe trasee extreme, ea reușind să se impună la clasa Silver în competiția Red Bull Romaniacs care se desfășoară la Sibiu. A participat în competiții precum Roof Of Africa, Sea to Sky, în Turcia, sau X-Race, în Namibia, iar anul acesta va debuta în Raliul Dakar.
View this post on Instagram
Taye Perri (Africa de Sud), categoria moto, nr. 120, echipa NOMADE RACING
Cu o înălțime de 1,58 metri, Taye Perri este cu siguranță cea mai scundă participantă din Raliul Dakar. Născută tot în Africa de Sud ea a reușit să câștige mai multe titluri naționale în competțiile de offroad și cross country și vrea să devină prima femeie din această țară care termină Dakarul.
Taye Perri a urcat pe motocicletă la vârsta de 12 ani și după ce a concurat la clasele 80 cmc, 125 cmc și 250 cmc, pilotează acum o motocicletă KTM450.
View this post on Instagram
Cristina Gutierez (Spania), categoria auto, nr. 336, echipa MITSUBISHI / SODICARS RACING
Pentru Cristina Gutierez aceasta este cea de-a patra participare consecutivă în Raliul Dakar. În 2019 ea a avut o evoluție excelentă reușind să urce de pe locul 44 până 26. Anul acesta, Cristina Gutierez concurează tot cu modelul Mitsubishi Eclipse Cross, care a primit însă numeroase upgrade-uri. Alături de ea în mașină, în postura de navigator, va fi Pablo Moreno.
View this post on Instagram
Fernanda Kanno (Peru), categoria auto, nr. 365, echipa DE 0 AL DAKAR
Fernanda Kanno se afla la a treia participare cu modelul Toyota Landcruiser în Raliul Dakar. Dacă în 2018 ea a fost nevoită să abandoneze, anul trecut a terminat pe locul 48 în categoria auto și pe locul 3 la clasa T1.S. Anul acesta ea va concura împreună cu navigatorul Alonso Carillo.
View this post on Instagram
Camelia Liparoti (Italia) & Annet Fischer (Germania), categoria SVS, nr. 421, echipa PINK PANTHER C.A.T. Racing Yamaha
Camelia Liparoti este deja o legendă în Dakar, având 10 participări consecutive în aceadtă cursă. Anul trecut ea a concurat împreună cu Rosa Romero, soția lui Nani Roma, și a încheiat pe locul 37 la general în categoria auto. Din cauza unui accident moto, Rosa a fost nevoită să renunțe la participarea din acest an, iar Camelia Liparoti a convins-o pe Annett Fischer să vină în echipă.
Annett Fischer este din 2012 fizioterapeutul echipei X-raid MINI, care concurează tot în Dakar, dar are experiență și în postura de navigator după ce în 2019 a concurat împreună cu Andrea Meyer.
View this post on Instagram
În postura de copilot, la categoria auto, vor concura și Monica Plaza (Spania) și Petra Zemankova (Cehia).
Primul ediție a Raliului Dakar găzduită de Arabia Saudită începe cu startul festiv din Jeddah, programat pe 4 ianuarie, iar începând din 5 ianuarie concurenții vor avea de parcurs 12 etape, la jumătatea cărora este inclusă o zi de odihnă (11 ianuarie). Câștigătorii vor fi desemnați în Qiddiyah (17 ianuarie), după ce au parcurs în total 7.856 de kilometri.