Din 15 mai se ridică starea de urgență și vom putea face drumuri mai dese. Așa că avem 4 sfaturi ca mașina ta să fie gata de drum când lucrurile revin încet, încet la normal.
Cam peste tot se pregătește sau a și demarat procesul de relaxare a măsurilor de carantină și distanțare socială. În aceste condiții, ne pregătim să ne reluăm, într-un mod sau altul, activitățile cotidiene. Și automat și drumurile mai dese cu mașina.
Iată 4 recomandări pentru a te asigura că și mașina ta este pregătită pentru această relaxare a măsurilor de distanțare socială.
Verifică nivelul uleiului și al lichidului de răcire
Nivelul uleiului și al lichidului de răcire trebuie verificate înainte de a porni motorul. După pornire, lasă motorul să funcționeze câteva minute și abia apoi pornește la drum. Permiți astfel celor 2 lichide să circule prin tubulatura motorului și să lubrifieze.
Asigură-te, de asemenea, că nu există scurgeri, făcând o verificare rapidă sub mașină, în zona motorului.
Verifică presiunea aerului în anvelope
Atunci când mașina nu rulează pentru o perioadă mai lungă de timp, presiunea aerului în anvelope scade. Acest proces se datorează permeabilității anvelopelor, dar este un proces normal, anvelopele pierzând zilnic câte puțin aer, mai ales în zilele de vară. Dacă mașina staționează și anvelopele pierd aer, toată greutatea mașinii se poate lăsa pe jante, deformând astfel roțile.
Este recomandat, tocmai din această cauză, ca atunci când mașina rămâne parcată pentru o perioadă mai lungă, anvelopele să fie mai umflate ca de obicei (la capacitatea maximă recomandată de producătorul anvelopelor), iar presiunea să fie constant verificată.
Înainte de a porni la drum, verifică deci că presiunea aerului în anvelope este exact cea recomandată de producător (se găsește de obicei pe un sticker aflat pe cadrul portierei șoferului).
Control rapid
Trebuie verificate, înainte de a porni la drum, toate elementele pe care le folosești atunci când conduci: faruri, lumini de semnalizare, geamuri, ștergătoare și toate sistemele electronice.
Nu uita de frâne! Apasă pedala pentru câteva secunde și observă dacă își menține poziția.
La pornine, fii atentă la orice sunet suspect și neobișnuit.
Dezinfectează zonele expuse
Este important să îți dezinfectezi mașina, mai ales zonele expuse, atât în exteriorul, cât și în interiorul mașinii.
Punctele cheie: mânerele exterioare și interioare ale portierelor, volanul, schimbătorul de viteze, ecranul tactil (dacă este cazul), semnalizatorul, butoanele sau manetele de reglare a scaunelor și butoanele de control al ferestrelor.
Planșa de bord: este un element important pentru că, în general, dacă unul dintre călătorii din față tușește sau strănută, microbii se așează aici.
Covorașele: acestea acumulează murdărie și microbi ce pot fi purtați pe tălpile pantofilor peste tot.
Ventilație: Pentru a asigura calitatea aerului, acestea nu trebuie obturate. Dezinfectează gurile de ventilație și curăță atent praful.
Exterior: Fără a realiza, oamenii ating diferite părți ale mașinii, nu doar mânerele portierelor. Folosește soluții ce conțin 70% alcool pentru a te asigura că întreaga caroserie este perfect dezinfectată.