Din păcate, chiar dacă până acum am avut o iarnă frumoasă cu temperaturi peste medie, urmează o perioadă mai rece în care, la fel cum avem grijă de tenul nostru, trebuie să avem grijă și de mașină.
Iată câteva sfaturi care te ajută să-ți pregătști pentru perioada mai rece care urmează.
Este foarte important ca parbrizul să nu aibă fisuri. Încearcă să le repari cât mai repede posibil pentru că temperaturile scăzute pot afecta și mai mult sticla. De asemenea, îți recomand să schimbi lichidul de parbriz cu unul conceput special pentru a rezista la temperaturi de sub 0 grade Celsius, și nu uita să iei în mașină și curățătorul de gheață.
Programează-te din timp la un atelier pentru a face trecerea pe anvelopele de iarnă. Verifică și dacă este atinsă uzura maximă a anvelopelor (limita legală este dată de martorul de uzura și este de 1,6 mm, dar limita pentru siguranţa ta este de 2 mm. Atunci când faci schimbarea verifică dacă pneurile de iarnă nu au gâlme sau dacă jantele nu trebuie îndreptate și ele.
Îți recomand să faci o scurtă verificare a bateriei de la mașină, a becurilor și a sistemului electric, a sistemului de climatizare. În cazul în care vei rămâne blocată undeva din cauza condițiilor meteo este important să te asiguri că mașina este într-o stare bună și că poți să stai protejată până când vine cineva să te salveze.
Încearcă să ai mereu cât mai multă benzină în rezervor, mai ales dacă ai de făcut drumuri mai lungi. Te ajută dacă e nevoie să aștepți în mașină o echipă de intervenție.
Nu strică să lași în mașină un set de haine mai groase pentru orice eventualitate. Fie că ai de stat mai mult în mașină, fie că trebuie să ieși prin zăpadă până în locul de unde poți fi preluată de o echipă de intervenție, sau se strică sistemul de climatizare al mașinii.
Nu pleca niciodată la drum lung fără un “kit de supraviețuire” în mașină care să includă haine de schimb, o lanternă, baterii suplimentare pentru încărcarea telefonului mobil, o lopată, un cablu de tractare, cabluri de curent pentru a reporni mașina dacă cedează bateria, batoane energizante și apă.
Verifică întotdeauna care este starea vremii în zona în care urmează să te deplasezi.