Nu-mi place această perioadă a anului din multe motive, iar unul este legat și de condus. Este dificil și poate fi periculos să conduci în condiții de carosabil ud și de aceea am adunat pentru noi toate câteva sfaturi utile.
Iată deci câteva sfaturi despre cum să conduci în siguranță atunci când plouă.
Ploaie torențială
Nu mă omor să conduc atunci când plouă torențial. Vizibilitatea este foarte redusă. Se circulă mai greu, cu viteză redusă. Și este și foarte solicitant pentru că trebuie să fii de două ori mai atentă și concentrată la drum.
Ține cont de 3 lucruri atunci când conduci în condiții de ploaie torențială:
- Distanța față de vehiculul din față. În condiții de carosabil uscat, distanța de frânare față de vehiculul din față ar trebui să fie de 2 secunde. În caz de ploaie, aceasta se dublează, iar dacă drumul este acoperit de gheață, distanța de frânare crește de 10 ori.
- Parbrizul trebuie să fie în permanență curat. Înainte de a te urca la volan, elimină orice element ți-ar putea bloca vizibilitatea într-un anumit punct (inclusiv frunze, flyere, etc.). Și verifică starea ștergătoarelor. Acestea trebuie să curețe perfect apa și să-ți ofere vizibilitatea necesară.
- Este regulă că, atunci când ai nevoie de ștergătoare, ai nevoie și de faruri. Chiar dacă este în timpul zilei. Chiar dacă funcția de aprindere automată nu se activează. Devii mai vizibilă față de ceilalți participanți la trafic dacă ai farurile aprinse. De obicei, în cazul ploilor torențiale, luminozitatea este mai scăzută și atunci farurile se aprind pe modul automat. Dar nu te baza pe asta. Verifică că le ai aprinse!
Acvaplanare
Am câteva povești de groază legate de acvaplanare. Acvaplanare este atunci când pelicula de apă de pe șosea intră efectiv subcauciuc și îl ridică de pe carosabil. E de fapt ca și când mașina ar pluti. Nu mai ai niciun control asupra ei. Și nu este de joacă.
Și cum sistemul de canalizare în orașele noastre lasă de dorit, atunci când plouă există un risc foarte mare de acvaplanare.
Pentru a recăpăta controlul în cazul acvaplanării, ridică ușor piciorul de pe accelerație, apucă ferm volanul și asigură-te că nu îl bruschezi în nicio direcție. Mașina va depăși pelicula de apă și se va “reașeza” pe asfalt.
Inundații
Din fericire, eu personal nu am înfruntat niciodată inundațiile, așa că nu aveam prea multe idei de ceea ce trebuie făcut în aceste cazuri. Cum riscul există, mai ales în sezonul acesta ploios în care am intrat, iată câteva sfaturi de urmat în cazul în care te confrunți cu inundații.
- În primul rând, înformează-te și analizează situația. Există o altă rută mai puțin afectată? Cât de gravă este inundația? Dacă înălțimea apei depășește 15 cm, evită să treci prin ea. Pentru a aprecia înălțimea apei, pe un drum pe care îl cunoști, ia ca punct de reper bordura trotuarului.
- În cazul în care nu este ploaia cauza inundației, fii sigură că știi care este starea asfaltului de dedesubt. Dacă este vorba de o conductă spartă de exemplu, carosabilul poate fi complet distrus sub apă.
- Analizează celelalte vehicule și modul în care abordează șoferii zona inundată. Dacă vezi vehicule similare cu a ta care trec în siguranță atunci te poți aventura. Dar fii atentă la toate mișcările și traseul ales.
- Dacă șuvoiul de apă se deplasează, sub nicio formă nu te avânta cu mașina. Există riscul ca mașina să fie luată de ape.
- Dacă ai analizat bine situația și ai decis să treci prin apă, fă-o încet. Abordarea recomandată este: să apeși ușor ambreiajul în timp ce aplici presiune încet și pe pedala de accelerație. Nu crește însă viteza, procedează ca atunci când pornești din rampă. Vei evita astfel să intre apa în evacuarea mașinii. Dacă ai mașină automată, accelerează încet, dar controlează viteza din frânare. După ce ai trecut prin apă, verifică înainte de toate frânele. Trebuie să te asiguri că sunt uscate și funcționează corect.
- Dacă ai dubii legate de trecerea prin apă, renunță. Mașinile moderne pot avea aerisirea destul de jos plasată și riști să intre apă la motor. În acel moment, motorul se oprește instant.