Prima mașină testată în prima ediție Eurocharge a fost MG4, cea mai accesibilă mașină din tur, o surpriză deosebit de plăcută la capitolul comportament rutier.
Eurocharge a fost cea mai mare aventură din 2024, fără nicio îndoială. 16 zile, 8 mașini electrice, 20 de oameni, am traversat Europa, de la București la Lisabona și înapoi. Am avut ocazia să descopăr atât cele mai noi modele de mașini electrice disponibile pe piață, dar și cum se comportă ele în cele mai diverse condiții de drum.
O să o iau cronologic, cu prima mașină testată, în prima etapă a aventurii electrice Eurocharge: București – Brașov (via Castelul Cantacuzino) – Balaton, în total vreo 1.100 km parcurși în 3 zile cu MG 4.

MG4 este un model chinezesc produs sub brandul britanic cu o istorie de 100 de ani MG. MG e una dintre mărcile din China în plin avânt în Europa, oferind mașini cam fără concurență pe piață pe costuri și preț, mai ales. Este primul model MG pe care l-am condus (și pe o distanță destul de mare, aș adăuga) și cumva mi-a deschis apetitul pentru a descoperi și alte modele din gamă.
Are un design interesant și atrăgător, din orice unghi l-ai privi, te împrietenești ușor cu el din primele minute când ai urcat la volan, dar argumentul decisiv este prețul, zic eu. A fost cea mai accesibilă mașină din tur, versiunea cu baterie de 77 kWh și motor de 245 CP, pe care am avut-o noi, costă 41.010 euro (36.010 prin Rabla Plus).
Ce mi-a plăcut la MG4
M-a surprins și mi-a plăcut mult cum se conduce MG4. Este foarte facil de manevrat și compact. Aș zice o mașină ideală pentru un oraș aglomerat… și poluat, ca Bucureștiul.

MG4 este și foarte confortabil… dincolo de faptul că am coborât fresh de la volan după o zi de drum – meritul aproape exclusiv al scaunelor foarte bine concepute, cred că le-ar plăcea mult și cățeilor – suspensiile absorb bine denivelările drumului, bancheta din spate este mai mult decât încăpătoare, la fel și spațiul de la lunetă (Boris are o mare plăcere să se cațăre și să călătorească în spatele banchetei, sus, sub lunetă, și mai ales pe drumuri scurte, îi permit această mică extravaganță).



Am avut MG4 și pe o porțiune mai lungă de drum, de la Brașov la Balaton (peste 900 de kilometri) unde am avut ghinionul de a prinde o vreme foarte nefavorabilă, cu averse de ploaie torențială și vânt foarte puternic. Aici am putut să constat cât de stabil este MG4, reușind să-mi dea o senzație de siguranță și de control pe care ți le dorești atunci când rulezi în regim de autostradă în condiții de ploaie.


De altfel, îi remarcasem comportamentul agil și pe virajele de pe drumul spre Brașov. MG4 se simte în largul lui și pe drumurile virajate, nu doar în oraș sau pe autostradă. Se așază bine pe asfalt și te lasă să te bucuri de drum și de peisaje.

Nu în ultimul rând, pentru că viața este prea scurtă pentru a ne înconjura de lucruri plictisitoare, mi-a plăcut mult interiorul bicolor, care îi conferă alături de celelalte atribute, o personalitate aparte. Și tot un element aparte este și pornirea fără buton, e suficient să te urci la volan, iar la final, închizând mașina din telecomandă și motorul se oprește automat.
Ce aș schimba la MG4
Per ansamblu, MG4 mi-a plăcut mult, fiind o mașină care le are pe toate, de la look la comportament rutier, confort și siguranță, putere de încărcare mai mult decât decentă (maxim 144 kW, deci în mai puțin de 40 de de minute poți umple 80% din baterie).

Sunt însă mici chestii pe care le-aș schimba la mașina pe care am condus-o… în primul rând culoarea! Interiorul este atât de special, iar nuanța argintie îi estompează liniile îndrăznețe și personalitatea unică. Există în gamă 2 culori superbe de caroserie – Fizzy Orange, o culoare foarte luminoasă, sportivă și fresh, mai neobișnuită pe mașinile de stradă, și Brighton Blue, un albastru deschis, ca cerul într-o zi senină, dintre care aș alege, dacă ar fi vorba să-mi achiziționez un MG4.

Sistemul multimedia mi s-a părut puțin dificil de folosit și necesită un timp de acomodare… timp de care dispui atunci când deții un MG 4. Nouă, în cele 3 zile cât l-am condus, ni s-au părut cam mulți pași de făcut pentru a regla sistemul de climatizare sau pentru a conecta de fiecare dată telefonul prin Apple CarPlay.
Ce autonomie reală are MG4
Evident, cifrele au variat în cele 16 zile de tur, în funcție de numeroși factori. În prima etapă – cea în care am condus MG4, autonomia reală a fost de 342,6 km, în condițiile în care am rulat 68% din drum pe autostradă, doar 32% pe șosea, drumuri naționale, pe ploaie torențială cam 30% din timp. Această ploaie torențială traducându-se și prin sistemul AC folosit la maxim pentru dezaburire și încălzire.


Cele mai bune cifre de autonomie în tur s-au obținut pe segmentul Fusch (Austria) – Commezzadura (Italia), adică vreo 420 de kilometri rulați în proporție de 67% pe șosea, drumuri prin munți, de multe ori în coborâre. Aici, autonomia reală a modelului MG4 a fost de 471,3 km.
MG4 mașina perfectă pentru…
Cineva aflat la prima mașină electrică, care are nevoie de un preț decent și performanțe bune. Poate fi o familie (nu dintre cele foarte numeroase), dar MG4 stă bine la capitolul spațiu interior. Portbagajul, chiar dacă nu este foarte voluminos, este foarte bine compartimentat, astfel încât au încăput mai bine bagajele pentru această călătorie de 2 săptămâni decât în modelele cu portbagaj mai mare (ca volum).





Noi am avut în Eurocharge un MG4 BEV 77KWH Exclusive Long Range, cu motor de 245 CP, care are un preț de 41.010 euro.
Pentru cei pe care îi tentează un leasing operațional (închiriere pe termen lung pentru persoane juridice), prin serviciul Autonom Business Green, costul lunar al închirierii mașinii testate de noi este de 689 euro plus TVA (fără avans) și include utilizarea mașinii (10.000 de kilometri pe an), RCA, CASCO, rovinietă, revizii, anvelope de vară și de iarnă, mașină la schimb 15 zile/an, asistență națională rutieră nelimitată.
Foto: Ciprian Mihai / Radu Chindriș















