Iarna apar provocări suplimentare atunci când suntem la volan, iar poleiul sau gheața neagră (vine de la denumirea din engleză “black ice”) este o cauză frecventă a accidentelor din această perioadă.
Mai ales dacă pleci la drum lung este indicat să te pui la curent cu starea vremii și să circuli cu și mai multă atenție pentru a evita incidentele neplăcute.
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi și care te pot ajuta să eviți un accident în această perioadă.
De ce este numită “gheața neagră”?
În engleză i se spune “black ice” și are aceleași proprietăți ca și gheața unui lac înghețat, de exemplu. Este clară, incoloră și este invizibilă atunci când acoperă asfaltul negru al șoselelor.
În România, nu folosim atât de frecvent această expresie, la noi fenomenul fiind cunoscut sub numele de polei.
Cum știi că ai ajuns pe o zonă acoperită de gheață neagră?
Vei simți volanul foarte ușor, nu mai sunt urme de anvelope pe drum și zgomotul produs de pneuri dispare aproape în totalitate.
Dacă nu se vede, cum pot să-mi dau seama că s-a format polei?
Fii atentă la condițiile meteo de afară și urmărește termometrul din mașină. Poleiul se formează când temperatura asfaltului scade la 0 sau sub 0 grade Celsius. Temperatura asfaltului este, de obicei, cu 3 – 4 grade mai mică decât temperatura pe care o ai afișată în mașină. Tocmai de aceea, unele modele au o avertizare sonoră și vizuală atunci când temperatura în aer este de 3 – 4 grade.
Când și unde se formează cel mai frecvent polei?
Perioadele cele mai frecvente sunt seara târziu sau în zori de zi când temperaturile sunt cele mai scăzute. Fii atentă în special la trecerea peste poduri. Aici temperaturile sunt și mai scăzute decât în rest și sunt șanse mai mari ca asfaltul de pe poduri să fie acoperit cu gheață.
Ce ar trebui să fac dacă am ajuns pe o zonă acoperită de polei?
Rămâi calmă și nu brusca mașina. Ridică piciorul ușor de pe accelerație. Nu apăsa frâna și manevrează volanul foarte ușor. Dacă simți că mașina a început să derapeze nu te panica. Pe o astfel de suprafață nu vei avea deloc tracțiune și orice manevre bruște vor înrăutăți și mai mult situația. Încearcă să rămâi calmă și să faci manevrele de redresare când simți că ai trecut de suprafața acoperită cu gheață.