[INTERVIU] Mélanie Astles a prins aripi în Red Bull Air Race

0
95
Mélanie Astles - Red Bull Air Race

Mélanie Astles este prima femeie care concurează în Red Bull Air Race și prima care a reușit să câștige o cursă la clasa Challenger.

Născută în Anglia, Mélanie Astles s-a mutat în Franța la o vârstă fragedă și, încă de mic copil, și-a dorit să zboare. Cu doar o singură femeie pilot în armata franceză la acea vreme, Melanie a fost descurajată în a-și urma visul, astfel că s-a angajat la o benzinărie, strângând bani pentru a-și plăti orele de pilotaj.

Munca asiduă a fost răsplătită într-un final, tânăra de 35 de ani ajungând să concureze în Red Bull Air Race, cea mai spectaculoasă competiție de avioane din lume.

În sezonul de debut din 2016, Mélanie Astles a terminat pe locul al șaptelea, după care a urcat pe locul 5 la final de 2017, în 2018 a terminat de fiecare dată în top 5, iar în 2019 este pregătită pentru un nou sezon la clasa Challenger din Red Bull Air Race.

Mélanie Astles - Red Bull Air Race
Mélanie Astles – Red Bull Air Race

Performanțele ei nu au cum să nu te inspire și am vrut să vedem cum se pregătește ea înaintea unei etape din Red Bull Air Race.

Ce rol joacă muzica în timpul zborului tău? Asculți muzică înainte, în timpul sau la finalul zborului?

Ascult muzică mereu, de toate felurile și îmi place să descopăr artiști noi, neobișnuiți. Îmi place să caut muzică bună pentru clipurile mele cu zboruri. În timpul competiției, am mereu căștile în urechi, îmi place să mă pregătesc înainte de zbor, iar muzica ține restul oamenilor deoparte de mine și mă ajută să mă concentrez pe ce am de făcut. Pink Floyd mă inspiră în mod particular în acele momente.

 Muzica te relaxează sau îți dă energie? Ce genuri asculți cel mai des?

Îmi place rock-ul, care îmi dă energie, dar și muzica electro ca să pot să visez. În mod special îmi place Lindsey Stirling, care combină vioara cu muzica electronică. Când sunt tristă, ascult Cele Patru Anotimpuri de Vivaldi și îmi revin. Am descoperit recent muzica la violoncel, când l-am cunoscut pe faimosul violonist francez Henri Demarquette. Acest instrument este extrem de relaxant.

 

Ce mănânci înaintea unei curse?

O dietă echilibrată este esențială pentru orice sportiv la nivelul nostru. Mi-am schimbat radical obiceiurile alimentare în urmă cu vreo doi ani, când am început Dieta Seignalet. Aceasta exclude practic orice mâncare „industrială”, cerealele, laptele și produsele lactate. Mănânc multe lucruri crude, folosesc uleiu de măsline virgin și, pe cât posibil, consum produse bio. Consum și probiotice atunci când trebuie. Nu mă abțin de la mâncare înainte de cursă, însă câteodată, țin post câte două – trei zile pentru a-mi detoxifica corpul.

Din punct de vedere fizic, ai vreun secret pentru cum poți rezista acelor forțe gravitaționale din cockpit?

Nu există niciun secret ca să poți rezita la forțe de până la 10 G, în afară de pregătire fizică așa cum trebuie și constantă. Ca să îmi clădesc rezistența fizică, fac sport șase zile pe săptămână. Fug o oră și merg cu bicicleta două ore, de două ori pe săptămână. De asemenea, mă antrenez la sacul de box și alerg intervale timp de o oră sau două, o dată pe săptămână. Fac și bodybuilding de două sau trei ori pe săptămână.

Cum te pregătești din punct de vedere mental?

Pregătirea fizică e la fel de importantă ca și cea psihică. Am câte o ședință de o oră cu un consilier cu care țin legătura mereu. Folosim tehnica vizualizării și ne axăm pe momente din cursă, care sunt esențiale în acrobație.

Și, la final, care este strategia te pentru cursă?

Încerc să mă concentrez și am un zbor cât mai rapid printre porți. Este important să nu fac nicio greșeală, dar în același timp să mă și bucur de fiecare secundă petrecută în aer. Acesta este stilul meu de viață și îl ador.

Mélanie Astles - Red Bull Air Race
Mélanie Astles – Red Bull Air Race

Iar dacă te-am convis să o urmărești pe Mélanie Astles notează-ți în calendar următoarele date: 

8-9 februarie: Abu Dhabi, UAE
TBA: Europa
15-16 iunie: Kazan, Rusia
13-14 iulie: Budapesta, Ungaria
7-8 september: Chiba, Japonia
TBA: Asia
19-20 octombrie: Indianapolis, SUA
8-9 noiembrie: Arabia Saudita

Cursele sunt transmise în direct pe Red Bull TV (găsești aplicația în Appstore, Google Play și pe orice smart tv), iar rezumatele fiecărei etape sunt transmise și pe Telekom Sport.

Foto: Red Bull Content Pool

Citește și: Așa se vede Veneția dintr-un avion de competiție

Urmărește SheDrives.ro pe Facebook și Instagram