Mai este destul timp până în aprilie așa că în această perioadă vei citi destul de multe sfaturi legate cum poți să treci mai ușor peste iarnă când ești la volan.
Drumurile alunecoase, acoperite de polei și zăpadă, sunt cauza principală pentru accidentele din această perioadă. Poate și pentru faptul că unii dintre șoferi nu știu să reacționeze corect atunci când întâlnesc astfel de situații în trafic.
Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont când rulezi în astfel de condiții meteorologice.
Când rulezi în urcare, asigură-te că lași suficient spațiu fațâ de mașina din față, că adaptezi viteza la condițiile de pe drum și că mergi constant fără să accelerezi sau frânezi violent.
Același lucru este valabil și în coborâre. Încearcă să eviți frânarea dacă nu este neapărat necesar. Folosește frâna de motor.
Fii cât mai delicată cu mașina ta. Încearcă să schimbi vitezele la timp și nu accelera inutil. La fel și în cazul frânărilor.
Asigură-te că încălțămintea ta este uscată pentru a avea o aderență cât mai bună pe pedale.
Frânarea trebuie făcută ușor pentru a evita blocarea roților. Îți recomand să testezi în zone special amenajate frânarea de urgență pentru a vedea cum se comportă mașina ta în momentul în care intră în funcțiune sistemul ABS și de asemenea să testezi în permanență condițiile de aderență pe drumurile pe care mergi.
Abordarea virajelor pe drumurile acoperite de zăpadă și polei reprezintă un risc suplimentar. Adoptă o viteză constantă și nu brusca volanul pentru a evita riscul unui derapaj.
Fii atentă la semnele de circulație, dar și la infomațiile din trafic furnizate de posturile de radio.
Folosind cea mai mare treaptă de viteză adaptată la viteza la care rulezi te ajută să eviți patinarea roților.
Chiar dacă este foarte frig afară nu fixa climatizarea mașinii pe temperaturi foarte ridicate. Acest lucru poate duce la aburirea geamurilor, dar îți poate crea și o stare de inconfort la volan. Asigură-te că este în permanență aer curat în mașină.
Dacă trebuie să pleci la un drum lung și se anunță condiții dificile, cel mai bun lucru este să-ți reprogramezi deplasarea. Până la urmă cel mai important lucru este siguranța ta.