Nu lasă o pană de cauciuc să-ți strice ziua

0
61
pană de cauciuc

Da, uneori să întâmplă să faci și o pană de cauciuc când ești cu mașina. Nu lăsa asta însă să-ți strice ziua.

Știu, cel mai simplu este să suni un prieten. Sau să rogi pe cineva de pe drum să te ajute. Dar uneori nu există aceste opțiuni și atunci e bine să știi ce să faci când e nevoie.

Dacă ai făcut pană, trage mașina pe marginea drumului într-o zonă sigură. Plasează triunghiul de avertizare, așa cum îți spuneam în articolul cu ce lucruri e bine să ai în mașină, la cel puțin 45 de metri de mașina ta pentru a-i avertiza pe ceilalți șoferi.

Activează luminile de urgență și ridică portbagajul sau capota. Astfel e mai ușor pentru ceilalți din trafic să înțeleagă că ai o problemă.

Dacă mai ești cu cineva în mașină roagă-l să coboare și fie să te ajute să te avertizeze dacă e trafic în zonă, fie să stea departe de mașină pentru a evita să fie lovit.

Asigură-te că mașina este oprită pe o suprafață tare pentru a putea monta cricul. Altfel riști să cadă mașina peste tine în momentul în care lucrezi.

Scoate cricul și roata de rezervă din portbagaj. Sfat: asigură-te câ le ai în mașină și nu pleca niciodată la drum fără. Dacă roțile tale au antifurt verifică întotdeauna că ai cheia care te ajută să desfaci acest sistem.

Încearcă să slăbești prezoanele, da așa se numesc șuruburile cu care se prinde roata, înainte să ridici mașina pee cric. S-ar putea să fie nevoie de ceva mai multă forță pentru această operațiune și e mai sigur să faci asta cu mașina neridicată.

Fixează cricul în punctul optim și ridică încet mașina, după care desfă complet prezoanele. E bine să ai în mașină și o pereche de mănuși pentru a nu te răni când schimbi roata.

Fixează roata de rezervă și strânge bine prezoanele. Dacă ai o roată îngustă, nu la fel ca cea pe care tocmai ai schimbat-o, ține cont de restricțiile de viteză, probabil undeva la maximum 80 km/h. Acest tip de roată te ajută să-ți continui drumul, dar roata trebuie schimbată cât mai repede posibil.

După ce lași mașina de pe cric, mai strânge încă o dată prezoanele. Și, cam asta a fost tot.

Nu schimba niciodată roata când ești pe autostradă. În acest caz solictă ajutorul unei echipe de service.

Dacă ți se pare că este foarte complicat, îți recomand să efectuezi această operațiune acasă, în parcare, fără presiune. Așa poți fi pregătită pentru momentul în care chiar ai nevoie!

Citește și: Producătorul de mașini sport McLaren a lansat o colecție de ochelari mega cool cu rame din titan

Urmărește SheDrives.ro pe Facebook și Instagram