Oboseala, un pericol major când ești la volan

0
62
Oboseala un pericol major când ești la volan

Evită să conduci când ești obosită, sau trage pe dreapta dacă ești deja la volan. Oboseala este una din cauzele principale ale accidentelor mortale în trafic.

Atunci când ești la volan trebuie să fii concentrată pe tot parcursul drumului. Când ești obosită gradul tău de concentrare scade și asta te pune pe tine și pe ceilalți participați la trafic în pericol.

Indiferent de cât fit ești, corpul are nevoie de odihnă și este bine să nu te încăpățânezi să conduci dacă simți că numai ești în stare.

Oboseala extremă te face să ațipești pentru fracțiuni de secundă atunci când ești la volan. Această perioadă poate dura însă până la 30 de secunde, timp în care tu nu ai controlul asupra mașinii.

O mașină care circulă pe autostradă cu 110 km/h parcurge aproximativ 30 de metri într-o secundă. Asta ca să înțelegi ce se poate întâmpla chiar și dacă ațipești doar o fracțiune de secundă în care nu mai ai control asupra mașinii.

Dacă pierzi constant una-două ore de somn pe noapte poți ajunge la oboseală cronică. Încearca să te odihnești cât mai mult în perioadele în care știi că ai de făcut drumuri lungi cu mașina.

Iată și câteva sfaturi pe care îți recomand să le urmezi atunci când ești obosită.

Atunci când ești pe drum fă pauze regulate. Este recomandat să te oprești cel puțin o dată la două ore pentru o pauză. Coboară din mașină, fă eventual câteva exerciții de stretching, și hidratează-te.

Dacă simți că ești prea obosită este indicat să faci o pauză mai lungă. Mai bine dormi o noapte la un hotel, decât să adormi la volan în încercarea de a ajunge totuși la destinație. Un somn de câteva ore și un mic dejun sănătos te pun din nou pe picioare. Un boost de cofeină este o soluție rapidă, dar nu una pe termen lung și cu siguranță nu poate înlocui câteva ore de somn.

Evită să pleci în călătorii mai lungi după o zi plină la birou. Îți recomandăm să dormi câteva ore și să pleci dimineața, când ești mult mai concentrată la situațiile din trafic.

Dacă ești într-o stare avansată de oboseală evită să conduci între orele considerate cele mai periculoase: între 03:00 – 05:00 și între 14:00 și 16:00.

Dacă trebuie să iei medicamente este foarte important să întrebi medicul dacă poți să conduci în această perioadă. Dacă le-ai cumpărat fără prescripție medicală, citeștte prospectul și întreabă un farmacist.

Condu în siguranță!

Citește și: 5 lucruri care îți distrag atenția când ești la volan

Urmărește SheDrives.ro pe Facebook și Instagram