Lipsa de vizibilitate este una din cauzele principale în cazul accidentelor rutiere. Dacă și tu conduci frecvent îți recomand să-ți faci cel puțin un control oftalmologic pe an.
Becuri arse la sistemul de iluminare al mașinii, un parbriz murdar sau alți factori care nu-ți oferă o vizibilitate optimă când ești la volan înseamnă tot atâtea șanse să fii implicată într-un incident rutier.
Același lucru este valabil și dacă ai o problemă de vedere și nu ții cont de ea când conduci. Dacă porți ochelari de exemplu și aceștia sunt murdari, degeaba ai parbrizul curat că vizibilitatea este la fel de proastă.
Dacă remarci că trebuie să te apropii mai mult de monitorul calculatorului, sau că nu mai vezi bine la televizor sau când citești o carte, atunci este timpul să te programezi la oftalmolog. Chiar și dacă nu ai aceste probleme, o vizită anuală la oftalmolog este mai mult decât indicată.
Dacă ești la volan, fă o pauză și pentru a-ți relaxa ochii. Da, și ochii tăi obosesc. Așa că o dată la două ore oprește-te undeva și relaxează-te.
Condusul pe timp de noapte poate fi o problemă, chiar dacă nu vrei să recunoști asta. Pe măsură ce îmbătrânim, ochii noștri devin sensibili la lumină și pot apărea probleme atunci când conduci pe timp de noapte și ochii tăi sunt deranjați de luminile farurilor celor care vin din față. Dacă simți că ai o problemă cu asta, evită să mai conduci noapte și programează-ți o vizită la medic.
Păstrează o pereche de ochelari de soare în mașină, indiferent de sezon. Sunt utili și iarna când e zăpadă proaspătă, dar și la răsăritul soarelui când îți bate lumina din față.
Hidratează-te când ești la drum lung. Acest lucru este benefic pentru organism și pentru ochi, dar te ajută și să-ți păstrezi concentrarea în timp ce conduci.
Cum știi dacă ai o problemă la ochi? Încearcă să citești numărul mașinii din față de la o distanță de 20 – 25 de metri. Dacă nu reușești este timpul să-ți iei ochelari sau lentile de contact.