În acest an, Opel Manta, modelul coupé cu logo-ul în forma unui diavol de mare, sărbătorește 50 de ani.
Aparține speciei Mobula (diavol de mare, pisică de mare) – Opel Manta, probabil cel mai „marin” reprezentant dintr-o lungă serie de modele clasice Opel.
În acest an, modelul coupé cu logo-ul în forma unui diavol de mare sărbătorește 50 de ani. Designerul șef Opel, George Gallion, într-o misiune secretă, a dezvăluit pentru prima dată „diavolul de mare” de la Rüsselsheim.
Într-o sâmbătă dimineață din 1969, Gallion s-a urcat într-un avion spre Paris. Designerul american care a lucrat la Opel fusese de acord să întâlnească echipa cercetătorului marin francez, Jacques Cousteau.
„Am ales numele „Manta”, a spus Gallion, la 51 de ani de la misiunea sa din Paris. „La acea vreme, numele animalelor se potriveau cu „zeitgeist” (spiritul epocii). Modelul nostru Manta era un „pony car”. Acum aveam zece zile pentru a proiecta un logo, dar nu am putut găsi șabloane adecvate pentru acesta.”
Așa că Gallion s-a urcat în avion și, ajuns în capitala franceză, studiază imaginile lui Cousteau. Ore în șir. Până când, în sfârșit, iese o schiță în care diavolul de mare este surprins de jos înspre suprafața strălucitoare. Bingo. Asta a fost. “Captura” cea mare. Opel Manta și-a găsit identitatea și de atunci a primit emblema iconică cromată pe aripile din față.
Manta și-a făcut debutul la Timmendorfer Strand
Sportivul model Manta și-a făcut debutul în septembrie 1970. Prezentarea acestuia a avut loc într-o locație potrivită cu povestea logo-ului, la Timmendorfer Strand, pe coasta germană a Mării Baltice.
Pentru Opel, Manta a fost un pas către un teritoriu nou. „În loc să transformăm un model existent învechit, mașina pe care o prezentăm astăzi este o completare a gamei noastre și satisface o nouă cerere din partea pieței”, preciza comunicatul de presă la acea vreme.
Opel Manta era un model nou, modern și sportiv, sosit la momentul perfect. Modelele coupé atractive, care puteau oferi patru locuri erau foarte populare. Personalizarea era la modă, forma și liniile modelului Manta erau ceea ce căuta piața.
În primul an complet de vânzări, 56.200 de unități Manta au părăsit showroom-urile; 498.553 au părăsit fabrica în total. Ascona a folosit aceeași platformă, suspensia și motoarele. Cel mai puternic motor Manta a fost cel de patru cilindri, 1,9 S cu 90 CP, folosit și de Opel Rekord.
Gama Manta a început cu 60 CP 1,2 în 1972, urmată în noiembrie același an de Manta Berlinetta, model cu echipări de lux. Varianta standard includea volanul sport, lunetă încălzită, farurile cu halogen, ștergătoare acționate electric și acoperișul de vinil.
Cei cinci ani de producție au adus numeroase variante de modele speciale – “Holiday”, “Plus”, “Swinger” și “Summer Bazar” – combinau dotări premium la prețuri modeste. Manta GT / E, propulsat de un motor de 1,9 litri de 105 CP, cu sistem de injecție Bosch L Jetronic a apărut în 1974. Tendința către mat în loc de cromat a continuat cu Manta GT / E. Ultimul model special a sosit în 1975, cu puțin timp înainte de debutul lui Manta B. Modelul „Black Magic” bazat pe GT / E era negru, cu dungi portocalii pe flancuri.
Povestea de succes continuă la doar cinci ani de la premieră
Deja în 1975, Manta debuta cu versiunea B. Marca germană avea două variante: coupé cu 4 uși și CC (Combi-Coupé) din 1978 cu 5 uși și hayon mare. Longevitatea popularității sale confirmă faptul că Manta B are un rol special în istoria de peste 120 de ani a companiei. Niciun alt model nu a rămas neschimbat pe piață mai mult decât Manta B. A doua generație Manta a rulat de 557.940 de ori de pe linia de asamblare până în 1988.
Ca și în cazul predecesorilor săi, Manta B a împărțit platforma, suspensia și motorizările cu Ascona. Gama de motoare cu patru cilindri a inclus 14 versiuni cu variante de cilindree între 1,2 și 2,4 litri pe întreaga perioadă de producție. Opțiunile de putere erau între 55 și 144 CP.
Modele și motorizări noi completau și extindeau gama continuu. Dintre modelele populare: SR, Berlinetta, GT, GT / J și GT / E. În 1979, motoarele nou dezvoltate, OHC au înlocuit unele dintre cele mai vechi motorizări.
Cel mai rar și mai puternic Manta B a fost 400, prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 1981. Manta 400, care și-a primit numele acesta datorită celor 400 de unități necesare pentru omologarea sportului cu motor 4, avea un motor DOHC de 2,4 litri cu patru cilindri (arbore cu came duble) cu tehnologie cu patru valve și 144 CP.
Cu un Manta 400, Guy Colsoul și Alain Lopes au câștigat la clasa mașinilor cu tracțiune pe două roți din Raliul Paris-Dakar din 1984, terminând pe locul patru în clasamentul general în spatele a trei vehicule cu tracțiune pe patru roți.
Ultimele două versiuni ale Manta B au fost modelul de top GSi și GSi Exclusiv produse în număr mic de Irmscher. În total, peste un milion de exemple de Manta A și B au ieșit de pe linia de asamblare.
Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește SheDrives.ro pe Facebook, YouTube și Instagram!