Featured

Cel mai dinamic 911 Carrera S produs vreodată

Porsche adaugă noul Carrera S la gama de modele...

Renault 5 Turbo 3E renaște ca model de serie

Anatomy of a Comeback, serialul documentar disponibil pe Prime...

Refresh and Reveal” – Calendarul Pirelli 2025 de Ethan James Green, prezentat la Londra, la Muzeul de Istorie Naturală

"Refresh and Reveal" este titlul Calendarului Pirelli 2025, realizat...

Road trip în Creta: 10 locuri pe care le-am vizitat cu noul Fiat Panda

Am bătut Creta în lung și-n lat timp de 1 săptămână cu noul Fiat Panda și îți recomand în continuare 10 locuri ce nu trebuie ratate în primul road trip în Creta.

Saptămâna petrecută în Creta nu a fost suficientă pentru a descoperi toate minunile și secretele celei mai mari insule grecești. Dar ne-a făcut să ne dorim să revenim cât de curând pentru a completa acest mic ghid de vacanță.

Ca să fie clar de la început: în Creta poți avea absolut orice fel de vacanță îți dorești! Relaxare la soare, excursii și drumeții, muzee și ruinele unora dintre cele mai avansate civilizații antice, sporturi de apă și yachting… Și lista poate continua.

Eu mi-am dorit, pentru prima vacanță în Creta, să descopăr cât mai mult din insulă și de aceea mașina închiriată a fost soluția optimă. Iar pentru 4 persoane, noul Fiat Panda s-a dovedit opțiunea perfectă. Am beneficiat de spațiul și confortul optim pentru excursiile mai scurte sau mai lungi pe care ni le-am propus.

Ziua 1: Palatul Knossos & Hersonissos

După o plimbare de-a lungul falezei din Hersonissos, ocazie cu care am ales și mașina cu care ne vom plimba următoarele 5 zile (noul Fiat Panda de la Europcar), am decis că o excursie scurtă, de acomodare, ar fi perfectă.

Am ales ca destinație Knossos, una dintre principalele atracții ale Cretei, un loc în care miturile se împletesc cu istoria. Knossos era capitala statului minoic, considerat prima civilizație europeană.

Am condus vreo 25 de minute, drumul fiind încântător, asemenea tuturor șoselelor din Creta, șerpuind pe coastă, de-a lungul mării. Parcarea este suficient de mare pentru a găsi un loc, în ciuda numeroaselor grupuri de turiști.

Pont : După vizita castelului, îți recomand să iei masa în apropiere, la taverna tradițională familială Pasiphae (este numele soției regelul Minos). Mâncarea este incredibil de gustoasă, tradițional grecească, cu influențe din bucătăria minoică, zic ei. Și tind să îi cred pentru că anumite savori si arome nu le-am mai întâlnit pe insulă.
 

Ziua 2 : Elafonissi & Rethimnon

Pentru a doua zi în Creta, am ales cea mai îndepărtată destinație de pe listă și totodată și cea mai spectaculoasă. Este vorba de plaja cu nisip roz, Elafonisi.

Drumul a fost foarte lung, în jur de 4 ore și jumătate, și încă dezbatem dacă a meritat sau nu.

Locul este frumos și impresionant, o combinație de insulă și peninsulă, fâșia de nisip fiind înconjurată din 3 părți de apele mării. Nu te aștepta însă la un nisip în culorile lui Hello Kitty. Nuanțele de roz sunt vizibile mai ales la malul mării și nu în permanență, depind de mulți factori. Apele turcoaz însă sunt senzaționale.

Pont : Există numeroase sezlonguri și umbrele disponibile gratuit, dar insuficiente pentru că plaja este imensă. Așa că, dacă nu ajungi pe Elafonissi dimineața la prima oră, trebuie să îți asumi faptul că vei sta pe prosop, în plin soare. Este un loc perfect însă pentru copii, apa nefiind adâncă pe o distanță foarte mare.

La întoarcere, am bifat și Rethimnon, un oraș de care m-am îndrăgostit iremediabil. Nici nu știu ce mi-a plăcut mai tare: străduțele ce amintesc de orașele vechi italiene, portul venețian, atmosfera colorată sau tavernele cu mâncare delicioasă ce te ispitesc la tot pasul.

Pont : Sunt 3 locuri pe care ți le recomand pentru cină, dejun și desert, pe testate : Taverna Mouragio Maria (chiar în port, atmosferă și view, serviciu atent, mâncare foarte bună și diversă, pește și fructe de mare proaspete), Restaurant Castelo (pe una dintre străduțele întortocheate din centrul vechi al orașului Rethimnon, restaurantul arată spectaculos, având mese și în interiorul unui fel de hambar frumos decorat, dar și pe străduță, iar meniul include specialități cretane reinterpretate… o nebunie), Gelateria Meli (jur că nu știi dacă te afli la Roma sau încă în Creta, aici am mâncat cea mai bună îngețată de fistic!).

 Ziua 3 : Malia, Agios Nikolaos & Elounda

După o scurtă escală în Malia, la ora nepotrivită însă pentru că orașul este renumit pentru viața de noapte nebună, și pe o plajă frumoasă din apropiere (Bufos Sisi Beach, vi-o recomand), am ajuns în pitorescul orășel Agios Nikolaos. M-a surprins din nou atmosfera de foarte « italiană » a locurilor. Străduțele înguste și întortocheate, senzația de relaxare si acel « Dolce far niente » m-au cucerit. Iar lacul Voulismeni, cu pereții săi verticali de origine vulcanică, oferă o priveliște spectaculoasă.

Am încheiat ziua cu o vizită în Elounda. Este un mic port pescăresc care s-a dezvoltat rapid datorită celebrităților care l-au ales ca destinație de vacanță. Printre numele celebre care au poposit aici se numără Leonardo di Caprio, Lady Gaga, Madonna, iar anul acesta Will Smith cu întreaga familie.

Pont: Din Elounda poți ajunge cu ușurință la un alt obiectiv turistic al Cretei. Este vorba de insula Spinalonga, cunoscută din antichitate, dar și din istoria mai recentă pentru faptul că aici erau izolați leproșii.

Drumul din Elounda spre Hersonissos traversează un munte și numeroase sate tipice grecești. Îți recomand o escală în Kasteli, un astfel de sat încântător. 

Ziua 4 : Matala

Pentru a patra zi în Creta, am ales ca destinație partea sudică a insulei, mai exact Matala. După o scurtă calatorie prin sate tradiționale, am ajuns pe această faimoasă plajă unde se spune că Zeus luând forma unui taur a ieșit din apele mării purtând-o pe Europa în spate. Și mai faimoasă este însă plaja Matala din perioada hippie. În anii ’60-’70, Matala era locuit de hippie, care locuiau în peșterile săpate în muntele ce străjuiește plaja.

Pont: După câteva ore de plajă și baie în apele cristaline, îți recomand o plimbare în centrul Matala. Am mâncat demențial chiar în piața principală, la taverna Korali, apoi am băut o cafea pe terasa primului coffeshop întâlnit în excursia în Creta.

Ziua 5 : Vai beach

Un alt drum lung, dar care a meritat din plin! Deși am călătorit 2 ore și ceva pentru a ajunge la Vai sau plaja cu palmieri, așa cum îmi era prezentată de toți cei care fuseseră deja în Creta, nu am regretat niciun moment.

Este cea mai frumoasă plajă pe care am fost în Creta, fiind situată într-o rezervație de palmieri și mărginită de creste muntoase. Pădurea de palmieri acoperă o suprafață de 250.000 mp și este una dintre cele mai spectaculoase din regiunea mediteraneană.

Pont : Nu rata o experiență culinară excepțională la Creative Restaurant Vai, aflat la înălțime, deasupra plajei și mării. Aici am mâncat cea mai bună mâncare din Creta!

 Ziua 6 : Heraklion

Abia am apucat să fac o incursiune scurtă în capitala insulei, pentru că fiind ultima zi completă de vacanță am petrecut câteva ore bune pe plajă, dar a fost suficient pentru a-mi dori sa revin și să aprofundez.

Influențele bizantine, otomane și venețiene s-au împletit armonios aici, rezultând un amalgam de culturi și o atmosferă plăcută și îmbietoare.

Pont : Dacă nu ai decat 1-2 ore de petrecut în Heraklion, asemenea mie, îți recomand o escală pentru energizare la Crop, un coffeshop cool, aflat în centrul vechi al orașului în zona pietonală.

 Cum ajungi în Creta:

Noi am optat pentru o pachet cu avion, cazare și demi-pensiune de la Paralela 45, la Harma Boutique Hotel, pe care vi-l recomand cu căldură. Este un hotel nou, mobilat modern și cu gust, dispunând de toate facilitățile necesare, situat la 1 minut de plajă/ faleză și 1 minut de drumul principal.

Există zbor charter către Heraklion, operat de Aegean Airlines, din București (1 / săptămână, marți, până pe 24 septembrie), din Cluj-Napoca (1 / săptămână, joi, până pe 19 septembrie) și Iași (1 / săptămână, marți, până pe 24 septembrie).

Despre Fiat Panda

Am închiriat noul Fiat Panda de la Europcar, iar costul, cu toate asigurările incluse, a fost de 44 euro pe zi. Modelul avea un motor de 1,2 litri cu 69 CP, cel mai mic din gama care echipează noul Fiat Panda.

Fiind o mașină închiriată, dotările nu au fost extrem de numeroase, dar am supraviețuit fără probleme în cele 6 zile pe insulă. Primul lucru care mi-a plăcut a fost spațiul din interior. Chiar dacă este o mașină din clasa mini, în Panda este suficient loc pentru patru persoane și nu au fost probleme chiar dacă am mers câteva sute de kilometri pe zi.

Mi-ar fi plăcut un motor mai puternic pe unele porțiuni, mai ales pe drumurile virajate din munți, dar, în final, Panda a trecut și acest test. Consumul mediu în cele 6 zile de plimbări prin Creta a fost de 5 litri / 100 km.

Pe scurt, Fiat Panda este o mașină care-ți oferă spațiul necesar, care se comportă decent pe drum și cu care nu ai bătăi de cap într-o vacanță de o săptămână pe o insulă grecească.

Descoperă Scoția într-un road trip cu Stanly & Katya și BMW 440i Coupé

Urmărește SheDrives.ro pe Facebook și Instagram

Din aceeași categorie

EUROCHARGE 2024: MG4

Prima mașină testată în prima ediție Eurocharge a fost...

Renault dezvaluie interiorul conceptului Twingo E-Tech electric

La Salonul Auto de la Bruxelles, Renault dezvăluie interiorul...

Noile Opel Grandland, Opel Frontera și Opel Mokka în centrul atenției la Salonul Auto de la Bruxelles

Odată cu dezvăluirea recentă a primelor imagini cu noul...

Cele mai recente

EUROCHARGE 2024: MG4

Prima mașină testată în prima ediție Eurocharge a fost...

Renault dezvaluie interiorul conceptului Twingo E-Tech electric

La Salonul Auto de la Bruxelles, Renault dezvăluie interiorul...

Noile Opel Grandland, Opel Frontera și Opel Mokka în centrul atenției la Salonul Auto de la Bruxelles

Odată cu dezvăluirea recentă a primelor imagini cu noul...

Peugeot prezintă toată gama de modele electrice la Salonul Auto de la Bruxelles

Salonul Auto de la Bruxelles revine la Brussels Expo...

Kia EV3 câștigă categoria „SUV Compact” la premiile „ Women’s Worldwide Car of the Year Awards 2025”

Un juriu format din 82 de jurnaliste auto din 55 de țări de pe cinci continente a evaluat Kia EV3 din punct de vedere...

EUROCHARGE 2024: MG4

Prima mașină testată în prima ediție Eurocharge a fost MG4, cea mai accesibilă mașină din tur, o surpriză deosebit de plăcută la capitolul comportament...

Renault dezvaluie interiorul conceptului Twingo E-Tech electric

La Salonul Auto de la Bruxelles, Renault dezvăluie interiorul prototipului Twingo E-Tech electric, un concept ce previzualizează abordarea de design pentru viitorul vehicul de...