Pentru că primul lucru la care ne gândim atunci când plecăm la drum este siguranța, iată cinci gesturi simple care îți pot salva viața când ești la volan.
În ciuda tuturor eforturilor care se fac, pe toate planurile – de la constructorii auto, care inventează și își îmbunătățesc permanent sistemele de siguranță activă și pasivă, la reglementări și educație, bilanțul victimelor accidentelor rutiere pe drumurile europene nu este unul încurajator.
70 de persoane își pierd viața și 50 suferă răni majore, care le schimbă complet viața, în fiecare zi în accidente rutiere, pe drumurile Europei.
De aceea, ne-am gândit să împărtășim cu voi cinci sfaturi care pot contribui la evitarea incidentelor în trafic, cinci gesturi simple care îți pot salva viața.
Dacă fiecare dintre noi ar face doar aceste mici schimbări în comportamentul la volan, cifrele sumbre s-ar modifica în fiecare zi, diminuându-se numărul accidentelor rutiere.
Poartă întotdeauna centura de siguranță, chiar și pe distanțe scurte, oricât de puțin ai conduce. Asigură-te de asemenea că toți pasagerii tăi și-au cuplat centurile de siguranță atunci când ați pornit la drum.
Centura de siguranță reduce riscul decesului în cazul unui accident rutier cu 45% pentru șofer și pasagerul față și cu 50% riscul unei accidentări majore.
Respectă limitele de viteză, chiar dacă de multe ori pot părea nejustificate. Depășirea limitei de viteză impusă pe o anumită porțiune este cauza a aproape un sfert din accidentele rutiere soldate cu victime.
Testează-ți vederea în fiecare an. O vedere bună este esențială pentru a conduce în siguranță și poate face diferența în evitarea unui accident grav. Dacă nu ți-ai verificat vederea în ultimele 12 luni, ar fi momentul ideal să programezi un control oftalmologic.
Fii atentă la drum! Nu lăsa telefonul sau alte elemente din mașină să îți distragă atenția de la drum nici măcar pentru o secundă. Atunci când vorbești la telefon (nici nu menționăm situația în care citești sau scrii un mesaj), atenția îți este împărțită și îți va lua mai mult timp să reacționezi la orice schimbare în trafic. Vorbim de secunde, dar 1 secundă face diferența dintre viață și moarte în cazul unui accident.
Fă pauze atunci când conduci pe distanțe lungi pentru a-ți menține atenția și concentrarea la drum.
Gândește-te și la partenerii de trafic! Acordă prioritate, oprește dacă crezi că un alt șofer, biciclist sau pieton are o problemă și îl poți ajuta. Încearcă să anticipezi lucrurile și fii permanent atentă la ce se întâmplă pe drum.