Crezi că prietenul tău petrece prea mult timp în fața monitorului pilotând diverse mașini de curse? Atunci poate că ar fi timpul să încerci să-l bați într-o cursă virtuală pe circuit. 😉
Iar Sinem Temur îți poate spune și cum să faci asta. Sinem Temur are un simulator de curse care costă cam cât o mașină. Și, evident, este pasionată de jocuri cu mașini.
View this post on Instagram
În vara lui 2016, Temur lucra la un teatru din Belgia cu prietenul ei, când acesta din urmă a adus acasă un set de accesorii penru jocurile cu mașini.
“Avea pedale și un volan. Când le-am văzut, mi-am dorit să mă joc și eu dar un prieten mi-a spus că asta nu este o treabă de fete. Asta m-a ambiționat și am vrut să îi demonstrez cât de mult se înșală. Așa că m-am pus pe treabă și am exersat. Într-o săptămână am bătut timpul cel mai bun de la Project CARS pe circuitul de la Monza”, povestește Sinem Temur.
Sinem Temur, 30 de ani, a început să posteze clipuri pe YouTube cu performanțele sale, sub numele de utilizator @SimRacingGirl.
“Aveam 300 de abonați când m-a contactat Vesaro. Aceștia dezvoltă echipamente speciale pentru simulatoare de curse în Anglia și mi-au trimis și mie unul.”
Până la final de an, “SimRacingGirl” a reușit să impresioneze pe toată lumea și a fost bombardată cu oferte de colaborare, trezindu-se la ușă cu zeci de produse pe care să le testeze.
“După aceea, am fost invitată la uzina celor de la Red Bull Racing. Echipa de Formula 1 mi-a oferit oportunitatea să testez simulatorul lor. Probabil este simulatorul de curse cel mai avansat din lume senzațiile fiind apropiate de cele de pe circuit. Aveam o cască pe cap dotată cu sistem de comunicare prin care discutam cu inginerii de la stand. Nici nu mi-am dat seama ce se întâmplă decât în momentul în care am văzut înregistrările video. Simulatorul se mișca la fel ca o mașină de curse și reacționa la absolut tot ceea ce făceam eu.Totul era atât foarte aproape de realitate și am fost impresionată.”
Sinem Temur a avut ocazia să simuleze un tur pe Red Bull Ring cu monopostul de curse folosit pentru antrenament chiar de Max Verstappen și a încercat să-i bată timpul pe tur.
“Am fost cu 8 secunde mai lentă decât el, dar el a mers cu setările speciale pentru calificări, în timp ce eu am mers cu setările de bază.”
Astăzi, canalul de YouTube a ajuns la peste 50.000 de abonați, iar principala ei activitate este filmarea de tutoriale pentru Fanatec, cel mai mare producător de simulatoare de cursă din lume. Cât costă simulatorul pe care-l are acasă? În jur de 18.000 de euro, fără echipamentul pe care rulează jocurile.
View this post on Instagram
În ceea ce privește următorul pas, Temur spune că nu crede că este încă pregătită să intre în lumea eSports, de exemplu. Dar iar plăcea să încerce senzațiile reale pe circuit cu o mașină de curse.
“Nu cred că sunt încă destul de bună pentru competițiile virtuale, însă mă antrenez permanent și probabil că voi face și asta. Am avut însă ocazia să parcurg mai multe tururi, alături de un pilot, pe circuitul de lângă Modena într-o mașină adevărată de curse. Știam circuitul pe de rost pentru că l-am parcurs de mii de ori pe simulator. Atunci am realizat care sunt diferențele și cred că mi-ar plăcea mult să particip într-o zi la o cursă adevărată.”
Dacă și prietenul tău este pasionat de jocuri cu mașini și pierde o grămadă de timp în fața monitorului, aruncă un ochi aici și poate-i faci o surpriză și-l bați într-o zi chiar pe circuitul său preferat.
Dacă te tentează să faci asta, iată 5 sfaturi cheie de la Sinem Temur pentru începătoare:
Alege un joc bun, cum este Project CARS, care este distractiv și care te introduce cu brio în lumea condusului digital. Mie mi-a mai plăcut și DiRT Rally așa că ți-l recomand.
Cel mai repede înveți dacă te ajută cineva. Poți să te folosești chiar de prietenul tău. Puteți să vă jucați împreună. Lasă-l pe el cu mașina în față și copiază-i mișcările, trasele, momentele de frânare. O să faci mult mai repede progrese.
Ideal este să ai propriul tău simulator. Dacă nu, folosește funcția VR pentru că ai o imagine de ansamblu asupra cursei. Nu folosi ochelarii VR pentru o perioadă foarte lungă la început pentru că sunt șanse să ai amețeli.
Dacă te-a prins și pe tine pasiunea pentru jocuri cu mașini atunci ar trebui să te gândești să investești într-un simulator. Sigur dacă vii tu cu o astfel de idee prietenul tău te va susține și va crede că are cea mai cool iubită din lume. Garantat.
Dacă ți se pare că este o investiție prea mare, atunci caută deja sisteme pe piața second hand. S-ar putea ca acestea să nu fie făcute pe dimensiunile potrivite, dar se pot adapta ușor.