Features

10 reguli de bază pentru transportul copiilor cu mașina

Transportul copiilor cu mașina este un subiect atât de sensibil și important. Din păcate, statisticile arată ca 2 din 3 copii călătoresc impropriu cu mașina.

Printre cele mai întâlnite erori în această direcție sunt utilizarea unor scaune de transport inadecvate și prinderile prea largi.

În cazul unei coliziuni la o viteză de doar 50 km/h (viteza legală în oraș), un copil de 8 kg care este aruncat din scaun suferă aceleași lovituri ca în cazul unei căderi în gol de la etajul al treilea.

În aceste condiții, iată 10 reguli de bază pentru transportul copiilor cu mașina:

Folosește un scaun pentru copii certificat, adaptat înălțimii și greutății copilului.

Atunci când alegi un scaun pentru mașină nu te uita doar la vârsta pentru care acesta este recomandat. Mai importante sunt greutatea și înălțimea copilului pentru că nu se dezvoltă toți în același ritm. Este important să alegi un scaun adaptat dimensiunilor copilului pentru că acest a fost special conceput pentru a-i proteja corpul.

Este indicat să achiziționezi un scaun pentru copil nou, nu unul împumutat pentru că în timp acestea pot sa nu mai ofere protecția adecvată. De asemenea, după un accident, înlocuiește de fiecare dată scaunul de mașină al copiilor.

Montează scaunul pentru copii întotdeauna în partea din spate

În spate este de departe cel mai sigur loc în care aceștia pot călători și în spate ar trebui transportați copii. Chiar dacă scaunul pasagerului din față este dotat cu un sistem pentru ancorarea scaunului pentru copii, aceste ar trebui utilizat doar în situații excepționale, atunci când, de exemplu, toate celelalte scaune din spate sunt ocupate de alți copii. În acest caz, nu uita să dezactivezi airbag-ul frontal dreapta – de altfel, este menționat și pe capacul aibag-ului !

Fixează corect centura scaunului copilului

Citește cu atenție instrucțiunile scaunului de mașină pentru copii și verifică să fie fixat corect înainte de a porni la drum. Cel mai simplu sistem de fixare este Isofix. Dacă scaunul necesită fixarea cu centura de siguranță, asigură-te că aceasta este montată exact așa cum este indicat pas cu pas de producător și că este totul strâns în consecință.

Strânge bine chingile pe ham

Chingile sunt de multe ori lăsate mai largi, iar copiii reușesc să își elibereze brațele, ceea ce ar putea avea urmări grave în cazul unui accident. Acestea ar trebui strânse pe lângă corp. Testează cât de bine ai strâns încercând să ciupești cureaua, dacă reușești, mai trebuie strânsă.

Fixează scaunul cu spatele spre direcția de mers cât de mult posibil

În cazul unui impact frontal, gâtul unui bebeluș nu poate suporta greutatea capului atunci când este propulsat înainte. De aceea, scaunele destinate bebelușilor sunt concepute pentru a fi montate cu spatele spre direcția de mers… și ar fi indicat să fie montate astfel cel puțin până copilul ajunge la vârsta de 15 luni. Scaunul poate fi montat cu spatele spre direcția de deplasare până ce copilul ajunge la înălțimea de 105 cm.

Nu există excepții!

Nu există excepții, nici în cazul unor drumuri foarte scurte. Statisticile spun că drumurile scurte sunt cele mai riscante. Nu permite sub nicio formă ca un copil să călătorească fără scaun și nici nu pleca fără a verifica personal că centurile sunt corect cuplate.

Fără haine sau ghiozdane

Chiar dacă este vorba de un drum de câteva minute, nu lăsa copii să călătorească cu o haină groasă sau un ghiozdan în spate pentru că acestea împiedică funcționarea optimă a centurii de siguranță în cazul unui impact sau incident.

Toate echipamentele trebuie depozitate în portbagaj

Orice bagaj sau obiect lăsat pe banchetă sau scaune pot deveni adevărate proiectile în cazul unei frânări bruște sau al unui impact.

Dă exemplu!

Este esențial să îți înveți copilul de mic cu aceste reflexe de siguranță. Cuplează-ți în permanență centura! Copiii au tendința de a imita gesturile și atitudinea adulților din jur.

În cazul unui accident

Dacă este posibil, și nu sunt în pericol iminent sau nu riscă să fie accidentați, copiii ar trebui scoși din mașină cu scanul în care au fost fixați.

Dacă călătorești în Europa, ar fi util să cunoști legislația fiecărei țări în materie de scaune pentru copii:

Spania: obligatorii pentru copii sub 135 cm, recomandate până la 150 cm.

Franța: obligatorii pentru copii sub 10 ani.

Italia: obligatorii pentru copii sub 12 ani și sub 150 cm în înălțime.

Marea Britanie: obligatorii pentru copii sub 12 ani și până în 135 cm înălțime.

Germania: obligatorii pentru copii sub 12 ani și sub 150 cm în înălțime. Recomandate copiilor până la 14 ani.

Austria: obligatorii pentru copii sub 14 ani și sub 150 cm în înălțime.

 În Romania, legea prevede că:

– un dispozitiv de fixare în scaun trebuie folosit pentru toți copiii până la 3 ani și toți copiii care au sub 1,35 m înălțime

– peste 1,35 m înălțime, copiii trebuie să stea pe bancheta din spate, fie în dispozitiv de fixare, fie folosind centura de siguranță.

Citește și: O excursie la mare cu Opel Insignia GSi

Urmărește SheDrives.ro pe Facebook și Instagram

Din aceeași categorie

Calendarul Pirelli 2024 a fost prezentat oficial la Londra

Prince Gyasi este al 39-lea artist, în istoria de...

Abbie Eaton se antrenează pentru raliuri cu Adrien Fourmaux

Abbie Eaton, pilot în competiții de monoposturi și de...

#ROCHARGE by Vitesco Technologies: Audi Q8 e-tron

Între 24 septembrie și 4 octombrie am făcut un...

#ROCHARGE by Vitesco Technologies: Volkswagen ID. Buzz

Între 24 septembrie și 4 octombrie am făcut un...

Cele mai recente

Calendarul Pirelli 2024 a fost prezentat oficial la Londra

Prince Gyasi este al 39-lea artist, în istoria de...

Abbie Eaton se antrenează pentru raliuri cu Adrien Fourmaux

Abbie Eaton, pilot în competiții de monoposturi și de...

#ROCHARGE by Vitesco Technologies: Audi Q8 e-tron

Între 24 septembrie și 4 octombrie am făcut un...

#ROCHARGE by Vitesco Technologies: Volkswagen ID. Buzz

Între 24 septembrie și 4 octombrie am făcut un...

Citroën prezintă noul ë-C3

Modelul complet electric ë-C3 oferă cel mai bun confort...

Calendarul Pirelli 2024 a fost prezentat oficial la Londra

Prince Gyasi este al 39-lea artist, în istoria de 60 de ani, care a creat una din cele 50 de ediții ale Calendarului Pirelli....

Abbie Eaton se antrenează pentru raliuri cu Adrien Fourmaux

Abbie Eaton, pilot în competiții de monoposturi și de GT, s-a antrenat împreună cu pilotul de raliuri Adrien Fourmaux pe probele speciale din EA...

#ROCHARGE by Vitesco Technologies: Audi Q8 e-tron

Între 24 septembrie și 4 octombrie am făcut un tur de aproape 2.000 de kilometri cu 8 mașini electrice. Astăzi câte ceva despre Audi...