Urmează perioada vacanțelor de vară și, dacă ai ales să pleci cu mașina, atunci îți recomandăm să ții cont de câteva lucruri pentru a avea un concediu fără griji.
Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate și singurul lucru la care te mai gândești este vacanța de vară. Dacă ai ales să pleci în vacanță cu mașina este bine să ții cont de câteva lucruri pentru a evita problemele care pot să apară.
În vacanța cu mașina nu este vorba doar de drumul până la destinație, ci și de numeroasele drumuri de la plajă la hotel sau spre altă plajă, de exemplu. Sau dacă ești într-un road-trip prin Europa cu atât mai mult.
Multe dintre aceste drumuri, deși sunt scurte prezintă destul de multe riscuri, în spcial pentru că șoferul nu este atât de concentrat. Așa că, tocmai de aceea, specialiștii de la Centrul tehnic SEAT au făcut o scurtă listă cu câteva sfaturi de care să ții cont pentru a evita problemele și chiar amenzi în unele țări.
Nu conduce în flip flops sau costum de baie. În flip flops nu este doar foarte greu să controlezi pedalele, dar sunt șanse destul de mari să se prină de una dintre pedale și să nu mai poți controla mașina. Nu este interzis să conduci în flip flops, dar în unele țări europene, dacă ești oprită de poliție, poți primi o avertizare sau chiar o amendă, dacă se constată acest lucru. Așa că păstrează în portbagaj și o pereche de pantofi sport doar pentru condus. Eu ador tenișii Bensimon, sunt extrem de comozi, ușori și ocupă foarte puțin loc.
O altă problemă este să te urci la volan doar în costumul de baie, ceea ce fac 25% dintre șoferi conform unui studiu derulat de Comisia Europeană de Automobile. Și acest lucru este de evitat pentru că poți avea iritații care te distrag de la condus.
Pentru a crea condiții optime pentru condus, specialiștii de la Centrul tehnic SEAT recomandă să ții deschise geamurile și portierele câteva minute după ce te-ai urcat la volan pentru a ventila mașina înainte să pornești aerul condiționat.
Niciodată să nu iei în mașină mai multe persoane decât numărul de locuri. Chiar dacă este o deplasare scurtă, de la plajă la hotel, un număr mai mare de persoane în mașină înseamnă că nu toți vor folosi centura de siguranță sau alte sisteme de protecție în cazul copiilor, de exemplu. Acest lucru se sancționează cam peste tot cu o amendă.
Hidratează-te constant atunci când ești la volan. Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate și este important să consumi mai multe lichide în această perioadă. Un studiu efectuat de Universitatea Loughborough din Marea Britanie și Institutul European pentru Hidratare arată că un șofer deshidratat face aceleași erori la volan ca unul care a băut 8 pahare cu vin.
Ține cont de poziția la volan. Să conduci cu cotul pe geam, ceea ce se întâmplă frecvent în zilele călduroase, înseamnă că nu vei putea controla mașina în situații de urgență, pentru că nu ai ambele mâini pe volan. Iar în cazul unuui incident, riscul unei accidentări grave este mai mare.
De asemenea, o altă poziție riscantă, pentru pasagerul din față, este să stea cu picioarele pe bord. În cazul unei coliziuni, nu doar că airbag-ul nu-l va proteja corect pe prietenul tău, dar sunt șanse ca accidentarea să fie foarte gravă gravă.
Prosop, ochelarii de soare, cremă de protecție… actele mașinii și permisul. Oricât de “light” îți place să călătorești în această perioadă, asigură-te că ai întotdeauna documentele la tine. În majoritatea țărilor europene, lipsa documentelor înseamnă amendă.
Nu te enerva la volan. Uneori, să găsești un loc de parcare chiar lângă plajă poate deveni un coșmar, dar încearcă să nu te frustrezi. Nu uita că poți folosi claxonul doar pentru a preveni un accident și nu pentru a-ți arăta frustrarea. Parchează doar în locuri special amenajate pentru că amenzile pot fi destul de mari pentru o astfel de contravenție. Și în aproape toate țările din Europa nu prea se stă la discuții și interpretări în astfel de cazuri.
Vara apar toate hiturile pe care le fredonezi peste tot. Știai că SEAT este primul producător de mașini care a integrat Shazam în aplicațiile de la bord pentru a putea identifica orice melodie care îți place în vacanță? Ține cont însă că atunci când conduci nu este indicat să dai muzica la maximum pentru că riscul de a nu auzi ce se întâmplă în trafic este foarte mare.
Este important să reacționezi rapid când pe același drum circulă vehiculele de intervenție, salvare, pompieri, poliție sau ești claxonată de altcineva. Dacă ignori semnalele acustice ale vehiculelor de intervenție nu doar că riști o amendă, dar poți să pui în pericol viața celor care au nevoie de ajutor rapid.
Și oricât de romantică este vacanța și melodia pe care o asculți, nu te lăsa dusă de val. În Spania, de exemplu, să-l săruți pe pasagerul din față este considerată o distragere la volan și se amendează cu 80 de euro. ;-), adică o pereche de pantofi frumoși, la reduceri. 🙂