Noul Opel Corsa-e, versiunea electrică a modelului Corsa pe care l-am testat și noi de curând, ne-a oferit un tur inedit al uneia dintre cele celebre capitale europene – Berlin.
Este vorba de un tur inedit prin Berlin pentru că nu include doar puncte de referință ale orașului precum Poarta Brandenburg, clădirea Parlamentului (Reichstag), East Side Gallery – Zidul Berlinului, Catedrala din Berlin, Siegessäule (Turnul Victoriei), Biserica Memorială Kaiser Wilhelm, Turnul Televiziunii (cea mai înaltă clădire din Germania)…
Descoperim astfel, alături de Opel Corsa-e monumente și locuri de referință în istoria metropolei Berlin. Oraș ce nu a fost ales aleator! În anii ‘20, Berlin era supranumit Electropolis, iar Germania era cel mai mare exportator de energie electrică din lume (înaintea Statelor Unite și Marii Britanii).
Așadar, să pornim la drum….
EUREF Campus
Punctul de plecare al turului prin Berlin este EUREF Campus și nu întâmplător.
An acest imens centru de cercetare și afaceri construit în 2007 în jurul Gazometrului din Shoneberg se derulează proiecte științifice și inovații în domeniul dezvoltării durabile, dezvoltându-se soluții economice și ecologice responsabile.
Buchhändlerhof
Ne îndreptăm apoi spre Mitte, centrul Berlinului, cu bulevarde largi și aglomerate, centre comerciale, restaurante și muzee.
Nu oprim însă la celebra Poarta Brandenburg sau la Grădina Zoologică ci la Buchhändlerhof, uzina electrică Mitte. Aceasta a fost realizată în 1928 de un renumit arhitect pe atunci, Hans Heinrich Müller, transformată acum într-un celebru club de muzică tehno, funcționând astăzi ca un centru inedit de evenimente – E-werk.
Curry 36
Facem cunoștință în continuare cu un element specific al istoriei culinare a orașului Berlin. Este vorba despre curry wurst-ul tradițional, inventat în 1949, se pare, în urma unei improvizații. Nu poți vizita Berlin fără a-l încerca, iar Curry 36 este cel mai potrivit loc pentru a încerca celebrul cârnat cu sos curry.
AVUS
Ajungem apoi într-un loc unde Opel a făcut istorie. Este vorba despre AVUS – Automobil-Verkehrs-und-Uebungs-Strasse G.m.b.H., cea mai veche autostradă cu acces controlat din Europa, inaugurată în 1921. A fost utilizată ca circuit pentru curse până în 1998, iar în prezent face parte din autostrada 115.
Pe circuitul AVUS, în mai 1928, Fritz von Opel, nepotul în vârstă de 29 de ani al fondatorului companiei, Adam Opel, făcea istorie, atingând viteza de 238 km/h într-un autovehicul de curse futurist – RAK 2, propulsat de 24 de rachete cu combustibil solid, lăsând în urmă o dâră de foc spre deliciul spectatorilor. De atunci, Fritz von Opel a fost supranumit Rocket Fritz.
Podul Spionilor
Podul Glienicke, devenit celebru în urma filmului lui Steven Spielberg, a fost întradevăr martorul “schimbului de spioni” în februarie 1962. Este reală povestea thriller-ului lui Steven Spielberg: pilotul american Francis Gary Powers a fost luat prizonier de ruși în momentul doborârii avionului său aflat într-un zbor de recunoaștere deasupra teritoriului URSS, fiind predat în urma unui schimb cu spionul sovietic Rudolf Ivanovich Abel, arestat la New York, chiar pe podul Havel (Glienicke), ce lega Berlinul de Vest de Germania de Est.
De altfel, pe acest pod se schimbau prizonieri între Est și Vest până în 1986.
Einsteinturm
Ne apropiem de finalul acestui tur inedit prin Berlin alături de Opel Corsa-e și ajungem în Postdam.
Atras de oportunitățile oferite de Berlin, Einstein se mută aici în 1914, dedicându-și cercetările teoriei cinetice, teoriilor termodinamice și radiațiilor electromagnetice, încununate în 1921 cu Premiul Nobel.
Einsteinturm (Turnul lui Einstein) a fost construit între 1920 și 1921, pentru a demonstra experimental Teoria relativității, iar în acest moment este inclus în patrimoniul UNESCO.